Veelgestelde vragen

Behandelt een osteopaat alleen rugklachten?

Nee, een osteopaat behandelt meer dan alleen rugklachten. Een osteopaat is breed opgeleid en heeft een uitgebreide kennis van het menselijk lichaam. Door deze uitgebreide kennis is de osteopaat in staat het gehele lichaam te behandelen.

Hoe behandelt een osteopaat

De behandeling is gericht op het verhelpen van de bewegingsbeperkingen ten gevolge van de primaire oorzaak en de compensaties. De osteopaat gebruikt een groot aantal specifieke behandelingsmethoden om de gevonden bewegingsverstoringen te behandelen. Hij maakt uitsluitend gebruik van manuele (met de handen) technieken en gebruikt geen apparatuur of medicijnen.

Hoe onderzoekt een osteopaat?

De osteopaat zal een uitgebreid vraaggesprek met u hebben (anamnese). Vervolgens wordt de patiënt van 'top tot teen' onderzocht, ongeacht de klacht. De osteopaat zal alle bewegingssystemen op beweeglijkheid testen. Zo kan hij er achter komen waar zich de blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam bevinden die met de klachten verband houden. Zelfs minuscule bewegingsstoornissen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben. Het is dus belangrijk dat u in het vraaggesprek duidelijk alle doorgemaakte aandoeningen vermeldt. Daarna bespreekt hij de gevonden stoornis met u en legt u uit hoe die is ontstaan, hoe uw klachten verholpen kunnen worden en hoe u mogelijk in de toekomst klachten kunt voorkomen.

Hoe vaak moet ik behandeld worden?

Afhankelijk van de intensiteit en oorzaak van de klacht ligt de behandelinterval tussen een week en twee maanden. Deze behandelinterval zal de osteopaat zo lang mogelijk proberen te maken. Dit om het lichaam de tijd te geven zich aan te passen en te reageren op de voorgaande behandeling.

Is osteopathie een alternatieve behandelwijze

Osteopathie is een complementaire geneeswijze, dat wil zeggen aanvullend op de reguliere geneeswijze. In Amerika is de osteopathie sinds 1966 wettelijk erkend en valt het onder de reguliere geneeskunde. In Zwitserland is osteopathie ook een erkend gezondheidsberoep. De verzekeraars in Nederland hebben de osteopathie nog wel ingedeeld onder de noemer alternatieve geneeswijzen. De osteopathie is gebaseerd op reguliere medische kennis over anatomie, neurologie, fysiologie en pathologie.

Wat is het verschil tussen osteopathie en manuele therapie?

Osteopathie behandelt meerdere structuren in het lichaam. Manuele therapie behandelt uitsluitend de botstukken en bijbehorende gewrichtskapsels. Wanneer het bij een blokkade van een wervel blijft, dan kan een manueel therapeut dit behandelen. Wanneer dezelfde klacht echter steeds terug komt is het goed verder te kijken. Waarom komt de klacht steeds terug? Een osteopaat heeft door zijn uitgebreidere kennis en kunde meer behandelmogelijkheden om ervoor te zorgen dat de oorzaak van de klacht structureel wordt verholpen . Hij behandelt meerdere verschillende weefsels en legt hier verbanden tussen; hij bekijkt het lichaam als geheel. De manuele therapie is een onderdeel binnen de osteopathie.

Wat kost een behandeling en wordt deze vergoed?

Een behandeling kost € 96,- inclusief BTW. De osteopaten bij Osteopathie Steenhuisen dragen allemaal de titel D.O.-MRO (staat voor ‘Degree in the Osteopathie - Member of the Register of Osteopaths’) en zijn professionele Osteopaten die voldoen aan alle kwaliteitseisen opgesteld door het NRO (Nederlands register voor Osteopathie). Ze zijn tevens lid van het NVO (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie). Door de registratie bij het NRO, kunnen de patiënten de kosten van een behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar.